fbpx

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kerron tässä omakohtaisen kokemukseni tähän astisesta kevytyrittäjyydestäni. Vaihdoin kaksi vuotta sitten noin kymmenen vuotta pitämäni toiminimen kevytyrittäjyyteen, enkä ole joutunut katumaan hetkeäkään. Muutoksen etuja olivat ehdottomasti suuren taakan tippuminen harteilta ja stressittömämpi arki. Yrittäjyyden edut eli itsenäinen työ ja oma päätösvalta säilyivät, mutta pois lähti kertaheitolla jatkuva stressi yrityksen juoksevista kuluista ja siitä, jääkö jotain viivan alle. Nyt kaikki hoituu lähes itsestään! Ainoa asia mikä harmittaa, on se että en tajunnut tehdä muutosta jo paljon aiemmin.

Perinteisiä yrittämisen muotoja on monia, enkä sano että ne olisivat huonompia vaihtoehtoja, mutta jos etsit nimenomaisesti kevyttä ja helppoa väylää yrittäjyyteen sekä lisätuloihin ja oman työn tai palvelusi kehittämiseen, kevytyrittäjyys on ehdottomasti sellainen.

Kevytyrittäjyys on yrittämistä ilman yrityksen omistajan stressiä ja velvoitteita. Tietysti velvoitteita on olemassa – mutta niistä ei tarvitse itse huolehtia. Kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta laskutus tapahtuu palveluntarjoajan, eli laskutuspalvelun nimissä, ja palkan maksaa laskutuspalvelu. Lähetettyjen laskujen alvittomasta summasta vähentyy verot, eläkemaksut ja laskutuspalvelun kulut (jotka vastaa käytännössä yrityksen kirjanpidon kuluja) ja loppu onkin puhdasta palkkaa. Itse ei tarvitse huolehtia muusta kuin laskujen lähettämisestä omille asiakkaille.

Ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä vertailin monia palveluja ja loin tilin useaan paikkaan testaillakseni, miten laskutus teknisesti toimii, ja mitä toimintoja palveluista löytyy. Omapaja Oy nousi kärkeen vertailussa helppouden ja monipuolisuuden, sekä nopean ja ystävällisen asiakaspalvelunsa ansiosta (kyllä, testasin myös jokaisen asiakaspalvelua). Valitettavasti kaikki kevytyrittäjäpalvelut eivät ole toistensa veroisia, muutamassa paikassa sain esimerkiksi täysin tyhmiä vastauksia kysymyksiini ja tajusin, ettei kaikkien asiakaspalvelu ollut perillä edes yksinkertaisimmista verotuksen perusasioista.

Oma TOP 5 – kevytyrittäjyyden hyvät puolet

  1. Yrittäjyyden perushyödyt säilyvät (itsenäisyys, päätösvalta)
  2. Stressivapaus yrityksen juoksevista kuluista kuten vero, alv, yel, kirjanpito (nämä hoitaa Omapaja puolestani). Lisäksi kevytyrittäjänä ei ennakkoverot ja arvonlisäverot vaani perässä ja odota maksua enää silloinkin, kun tuloja ei ole.
  3. Supernopea palkanmaksu
  4. Täysi luotto palveluntarjoajaan. Kaikkeen saa vastauksen nopeasti ja ammattimaisesti.
  5. Ei paperisotaa. Ei kuukausittaista kuittirumbaa. Helpompaa asiointia viranomaistahojen kanssa tuloista (kuten Kela).

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Käytännössä kuka vaan voi olla kevytyrittäjä. ”Kevyt” ei tarkoita etteikö työ voisi olla täysipäiväistä, eikä myöskään sitä, että kevytyrittäjänä pitäisi jättää kaikki muu taakseen. Myös palkkatyötä tekevä voi alkaa kevytyrittäjäksi ja tienata sen kautta lisätuloja helposti, ilman yrityksen perustamiseen liittyvää stressiä ja sitä pahinta, eli paperisotaa.

Uskoisin että tämä on helppo tapa saada lisätyötä silloinkin, jos potentiaalinen työnantaja on nihkeä palkkaamaan. Tässä ajassa näkyy työpaikkailmoituksissa yhä useammin se, että käytetään vuokrauspalveluita joiden kautta sitten otetaan työntekijöitä. Näin ollen voitaisiin päätellä, että jos sinä työnhakijana kerrot voivasi laskuttaa työstä, se voi jossain tapauksissa olla eduksi!

Jos suunnittelemaasi liiketoimintaan liittyy paljon tulonhankkimiskuluja, niin silloin oman y-tunnuksen hankkiminen on ehkäpä aiheellista, koska kevytyrittäjä ei saa verovähennyksiin kaikkia samoja asioita kuin mitä liikkeenharjoittaja.

Kevytyrittäjyyden voi aloittaa myös kaverin kanssa

Kevytyrittäjyys, toisin sanoen laskutusyrittäjyys on oiva tapa työllistää itsensä ja tehdä töitä vaikkapa porukassa yhteisellä markkinointinimellä mutta ilman yhteistä yritystä. Ainakin Omapajalla voi oman työnsä myös vakuuttaa yhdellä klikkauksella, joten siitäkään ei tarvitse murehtia, jos sattuu jotain. Ainahan voi sattua jotain:).

Omapajalla yrittäminen on todellakin kevyttä!
Voit rekisteröityä ilman velvoitteita aloittaa heti työt tai laskutus.

Rekisteröidy Omapajaan tästä.

Jos tämä kirjoitus herätti kysymyksiä mieleen, kerron mielelläni lisää kokemuksista. Laita vaan viestiä!

Heidi Halonen
Alkuperäinen blogi julkaistu 19.2.2020

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *